017 946 2221 shafreeniza@gmail.com

Friday, September 13, 2013

ALFALFA DAN KELEBIHAN KESIHATANNYA

9:17 AM

Share it Please

APAKAH ITU ALFALFA?

Alfalfa (Medicago Sativa) membawa maksud "Bapa Segala Makanan" adalah sejenis tanaman herba tahunan yang mempunyai struktur akar yang unik di mana struktur akar yang panjang dan tumbuh mendalam mencapai 30-40 kaki ke bawah tanah. Dalamnya. Oleh itu, ia berkeupayaan menyerap pelbagai garam galian, vitamin dan 8 jenis asid amino perlu.. Ini merupakan satu-satunya kelebihan yang tidak boleh ditanding oleh tumbuhan darat yang lain

FAEDAH-FAEDAH ALFALFA


  • kaya dengan klorofil (sekurang-kurangnya 4 kali ganda daripada sayuran biasa)
  • tinggi kandungan protein
  • tinggi kandungan kalsium
  • dikenali sebagai tumbuhan beralkali di dunia dan kealkaliannya membantu meneutralkan asid toksik di dalam tubuh badan
  • tinggi garam mineral lain termasuk magnesium, potassium, iron dan zink
  • mengandungi beta carotene; prekusor untuk vitamin A,D,E,K




KELEBIHAN DAN FAEDAH DALAM ALFALFA DIGUNAKAN UNTUK :
  • mengurangkan paras kolesterol dalam darah : kerana mengandungi - isoflavines, sterol dan saponin glycosides
  • membantu pembekuan darah : kerana mengandungi vitamin K 
  • mengurangkan tahap gula dalam darah
  • mengurangkan simptom menopause
  • mengelakkan pembentukan aterosklerosis (boleh elak strok)
  • mengurangkan pembengkakan sendi (untuk arthritis)
  • menguatkan tulang
  • mengurangkan simptom-simptom untuk sistem pemakanan & IBS
  • mengelakkan sembelit
  • membanyakkan susu badan-dipercayai bertindak sebagai 'galactagogue'

banyaknya khasiat alfalfa kan?  sebelum kita terdedah dan mendapat pelbagai jenis penyakit.. jom kita mencegah dengan mengambil makanan kesihatan

tapi.. harus diingat ya.. ada sesetengah golongan yang TIDAK BOLEH mengambil alfalfa ini iaitu : pesakit SLE( Systemic Lupus Erythematosus) atau pesakit autoimmune lain. Juga harus dielakkan untuk pesakit yang mengambil warfarin (sejenis ubat untuk mencairkan darah untuk tujuan tertentu dalam merawat penyakitnya) kerana alfalfa tinggi vitamin K yang merupakan antidot bagi warfarin. individu yang mengalami kekurangan enzim G6PD juga harus dielakkan untuk mengambil alfalfa.. oleh itu.. harus berhati-hati untuk ibu menyusukan bayi yang kekurangan enzim ini.. kerana vitamin K juga boleh ada didalam susu ibu yang mengambil supplemen yang tinggi vitamin K 





=========================
Berminat? Hubungi untuk konsultasi & dan dapatkan discount 20% harga istimewa:

mesej di fb fanpage:
https://www.facebook.com/messages/shakleegreenhealthierlives
atau
order online di http://bit.ly/18bniE9
CALL/SMS/Whatapps = 017 946 2221
E-mel: shafreeniza@gmail.com
COD Area: shah alam
=========================

0 comments:

Post a Comment